top of page
Image by Toa Heftiba

hoe je partner helpen

HET MOEDERSCHAP IS NIET BEDOELD OM EEN TIJD VAN BURN-OUT, PERMANENT OVERPRIKKELD EN GEDESORIËNTEERD TE ZIJN

Je bent niet de enige die het zwaar heeft tijdens de zwangerschap of na de bevalling

Hoe een depressie, angsten of andere mentaal leed zich presenteert is bij elke vrouw wat anders. En tegelijk zijn er aan de oppervlakte vaak op het eerste zicht gelijkaardige symptomen waar te nemen.

1. Leer meer over de signalen die kunnen duiden op een depressie en/of angst

Een perinatale depressie en angst zijn echt klinisch te observeren ziektebeelden die op elk moment vanop het moment van conceptie tot een jaar na de geboorte of adoptie van je baby kunnen optreden.

Eén moeder op vijf heeft psychische problemen tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar na de geboorte. Dat betekent dat in Vlaanderen jaarlijks zo’n 6800 tot 13 000 moeders kampen met een postnatale depressie (Bron | UZ Gent, 2018)

 

Door een beter begrip te hebben van mogelijke tekenen van depressie, angst en andere angststoornissen, kan je je partner beter ondersteunen en begrijpen wat ze doormaakt.
 

  • Luister zonder oordeel en laat haar vertellen hoe ze zich voelt. Neem wat ze zegt en hoe zij zich voelt serieus en kom in actie!

  • Er gewoon voor haar zijn (zonder te zeggen dat ze "raar" is, dat ze "overdrijft" of andere niet helpende uitspraken), doet al veel.

  • Concentreer je op wat wel nog lukt voor haar en apprecieer haar voor wat ze doet.

  • Vraag haar hoe je kunt helpen.

  • Vertel haar dat je er voor haar bent, dat ze de enige vrouw is die zo voelt en dat je er samen doorheen komt.


2. Laat haar 's nachts slapen
Voldoende slaap krijgen is een belangrijke stap om haar te helpen beter te worden, en vaak ook de meest uitdagende. Probeer samen als team te werken in de zorg voor de baby. Ook als jij diegene bent die op dit moment het werk al opnieuw opneemt. Wissel elkaar 's nachts af zodat jullie beiden geregeld echt kunnen slapen. Schakel familie en vrienden in bij de verzorging van je baby (d.w.z. voeden, baden en luiers verschonen). Laat eens een babysit 's nachts komen; er zijn babysitters die hierin gespecialiseerd zijn.

 

3. Krijg samen hulp
Bij het nadenken over hoe beter te worden, is het belangrijk om er samen over te praten. Bespreek de voor- en nadelen van de verschillende opties met een arts, vroedvrouw om een ​​weloverwogen beslissing te nemen. Misschien moet je een paar opties proberen totdat je vindt wat het beste voor haar werkt. Moedig haar aan om niet op te geven.

Ondersteun haar om dingen te doen die haar helpen zich beter te voelen. Ik organiseer elke maand een supportgroep waar moeders elkaar ontmoeten. Moedig haar aan om eens deel te nemen. De eerste is gratis, ze eeft dus helemaal niets te verliezen.

Verzeker haar dat ze met hulp beter zal worden. Wees voorbereid op een lang herstel, depressie en angst kunnen niet van de ene op de andere dag worden opgelost.

Heeft je partner dringend hulp nodig?
Een zeer klein aantal moeders kan zeer ernstige symptomen hebben en hebben onmiddellijke hulp nodig.

Als u een van deze tekenen en symptomen opmerkt, zoek dan meteen hulp.

bottom of page