
1 - op - 1 gesprekken voor moeders die echt vast zijn komen te zitten
Een ruimte om te spreken, verwerken, te reflecteren en te groeien als vrouw, moeder en mens. Therapie kan aangewezen zijn, waar je ook bent op je moederschapsreis. Ik ben rouw- en verliestherapeut, creatief therapeut beeldend, volg de permanente vorming bij het PPAK om up to date te blijven met de huidige discours in de maatschappij rond mijn vakgebied. Ik ben getraind om te werken met preconceptie, zwangerschap, postpartum en andere. In wezen bied ik therapie aan voor moeders. Samen kijken we naar de verschillende stukken van jou en zoeken een manier om ze terug samen te voegen tot een geheel waar jij mee verder kan. Het resultaat is er een van Kintsugi: iets nieuws ontstaat uit wat dat was.
"IK BEN ER OMDAT "MAMA WORDEN" EN "MAMA ZIJN" SOMS EEN DERMATE DIEP INGRIJPEND EN HARTVERSCHEUREND PROCES IS,
DAT HET ALLE MOGELIJKE STEUN VRAAGT DIE JE MAAR KRIJGEN KAN"
WANNEER IS THERAPIE AANGEWEZEN?
Deze lijst is onnoemlijk te kort als we zouden willen opsommen op welke manieren moeders vandaag soms zeer ernstig in de knoop geraken met zichzelf of met anderen. In die mate dat hun dagelijks functioneren stilaan echt in het gedrang komt.
Geboortetrauma
Je relatie met je partner geeft moeilijkheden sinds de komst van de kinderen / het uitblijven van een zwangerschap
Rouw en Verlies (miskraam, scheiding, overlijden partner, ongewenst kinderloos, zwangerschapsonderbreking
Terug aan het werk
"Vrouw zijn" en "Moeder zijn" compleet uit balans
Mentale gezondheidsproblemen (post-partum depressie | post partum angst | ...)
Oude kwetsuren komen opnieuw aan de oppervlakte te liggen
Aanpassen aan je niuewe rol als moeder/plusmoeder
MIJN AANPAK
Om je weer wat on track te krijgen (om wat gelukkiger en met meer contentement in het leven te staan), kijk ik graag naar de grondoorzaken van de 'symptomen' van de moeders die naar de praktijk komen. Het moederschap is er niet om het standaard te pathologiseren.
Het grootste deel van mijn werk met moeders bestaat uit het luisteren, kijken en spreken met vrouwen over hun (gewenste) overgang naar het moederschap en wat dit met hen doet. Een plaats hebben om te kunnen uitspreken wat je écht bezig houdt is van groot belang. Dit doorheen de lens van 'matrescentie'. Van daaruit ondersteun ik hen, stel ik vragen, houd ik een spiegel voor, geef ik weer wat ik je zie doen terwijl je spreekt, geef ik weer wat ik je hoor vertellen. Hierdoor ontstaat inzichtsverruimming, krijg je meer zicht op de verschillende puzzelstukjes en geraak jij stap voor stap terug on track.
(Wens)moeders bepalen zelf waarover ze spreken, wat hen bezig houdt. Dat kan over hun emoties zijn, rollen die ze opnemen, verwachtingen, angsten, onze eigen moeders/ vaders en de "transgenerationele moeder-kwetsuren". Het kan gaan over hoe we onszelf percipiëren, overtuigingen die we hebben en hoe we in het leven staan. Het kan gaan over een diepe rouw die moeders ervaren; rouw om het verlies van de vrouw die ze waren vóór het moederschap.
Het Moederschap (of het uitblijven daarvan) is een niet te negeren uitnodiging om jezelf verder te ontwikkelen als mens; naar een nieuwe versie van jezelf als vrouw - als we ervoor open staan.
Het kost inspanning, vereist dat we ons overgeven aan deze uitdaging, rouwen, verwerken en alles wat doorheen onze reis op ons pad verschijnt laten zijn. Laten bestaan en bespreekbaar maken tijdens onze gesprekken.
Uiteindelijk... hoewel moeders zich compleet verloren kunnen voelen en vast zijn komen te zitten. Er is een weg naar meer contentement in het leven mogelijk.
Hoe moeilijk het jou vandaag ook vergaat, dit is het moment voor jou om je ervaring van het "(niet) mama worden" te verwerken, de daarmee gekomen uitdagingen aan te gaan. Of het nu voor de eerste keer is of voor de derde keer is dat je moeder werd.
Het moederschap (of het uitblijven daarvan) zet onze wereld op zijn kop.
HET IS NIET ZO DAT JIJ "DE ZWAKKE" BENT.
IN EEN VROUWVRIENDELIJKE MAATSCHAPPIJ WORDEN MOEDERS IN DE STEEK GELATEN.
HET ZOU FOUT ZIJN OM TE BEWEREN DAT VROUWEN VANDAAG FALEN IN HUN MOEDER ZIJN.
DE HUIDIGE SAMENLEVING IS NIET BEPAALD HELPEND. ONDERZOEK BEVESTIGT DAT.
89
89% van alle moeders zegt "nee" wanneer wordt gevraagd of de maatschappij moeders voldoende ondersteunt.
74
74% van de moeders geeft aan zich mentaal minder goed in hun vel te voelen sinds de pandemie.
86
86% ervaart op zijn minst af en toe het gevoel burn-out te zijn
68
68% zegt dat ze de laatste dagen minder dan een uur voor zichzelf hadden zónder werk of gezinsverplichtingen.
HOE KAN IK JOU HELPEN ?
Soms vlot dat niet zo goed, dat vinden van nieuwe evenwichten. En dat kan zich uiten op heel verschillende manieren. Misschien is het voor jou duidelijk waar je precies last van hebt, misschien ook niet. Misschien vallen er op dit moment weinig andere woorden aan te geven dan dat het ergens een algemeen gevoel is van onbehagen, een onrust .
In elk geval kan het ertoe leiden dat er bij jou een vraag ontstaat naar verandering en je erover willen spreken. Door erover te spreken en stil te staan krijgen we niet alleen zicht over wat je bezig houdt en hoe je wat in de soep geraakt bent met jezelf en/of anderen. Je krijgt ook nieuwe inzichten waardoor het duidelijk wordt hoe het anders kan, welke andere keuzes ook gemaakt kunnen worden.
Dit alles loopt langs een traject van minimaal twee maanden en omvat:
Eerste gesprek (gratis) waarin je zelf kan ervaren hoe het er aan toe gaat. We krijgen helder krijgen waarom je vandaag deze stap zet, waar je tegenaan loopt, wat je zou willen en gaan met iets meteen samen aan de slag.
Duur: 45 minuten
Gesprekken waarin we samen de diepte in duiken om je verhaal te (re)construeren en stil te staan waar je vandaag mee worstelt( met jezelf of in contact met anderen)
Duur: 30 à 50 minuten
Afsluitend gesprek waarin we evalueren waar je vandaag staat. Ons doel is niet dat je voor eeuwig en altijd komt spreken. Vroeg of laat ontstaan er oplossingen, vind je het vertrouwen, de vaardigheden en de drive om zelf verder te kunnen zonder mij. En doorgaans kijken moeders echt uit naar onze tijd samen; het is ook hun "me time", of het nu in therapie of coaching is.
Duur: 30 à 50 minuten
Mijn tijd.
Ik bepaal waarover ik wil spreken.
Dat is vrijheid.
Het doet zo'n deugd te mogen en kunnen spreken.
Je luistert.
Je zegt weinig.
Maar wat je zegt, brengt mij tot inzicht.
- Ilse , moeder van 2 kinderen.
Ik heb een filter-probleem. Alles komt binnen. Het is vaak overspoelend en soms beangstigend.
Doorheen de sessies heb ik oplossingen gevonden. De momenten van overspoeling zijn er nog. Maar zijn 'niets' meer in vergelijking met vroeger.
- Lilly, moeder van 3 kinderen
Mijn lijf was zo moe. ik had overal pijn.
Ze zeiden mij:
"burn-out".
Maar mijn lijf had geen lek, het was aan flarden. Ik heb er nooit naar geluisterd; wist niet dat ik er een had.
Vandaag kan ik mijn lijf voelen. Ik stop als iets niet goed is voor mij.
Ik kon letterlijk niets meer.
Vandaag leef ik.
Noémie, éindelijk mama

Ik ben niet alwetend. Ik heb niet alle antwoorden. Soms ben ik mis, heb ik dagen waar het ook bij mij allemaal in het honderd loopt of ik even vijf minuten uithuil op het pleintje voor mijn deur.. Er zijn dagen dat ook ik twijfel aan mezelf, aan wat ik doe; net zoals de rest van de wereld.
Maar mijn belofte aan jou is dat ik jou het beste geef van wat ik tot hiertoe heb opgebouwd als professional en mens. Verwacht van mij niet de perfectie. Verwacht je wel aan rake vragen die je soms al eens uit je comfortzone lokken, humor, je af en toe een spiegel voorhouden en mijn absoluut toegewijd zijn om je te helpen met wat je als vrouw en moeder ook bezig houdt.
Als je nog steeds aan het lezen bent, dankjewel alvast. Ik hoop dat dit het begin kan zijn van onze samenwerkingsrelatie.
Ik ben erg benieuwd naar wie jij bent, naar jouw verhaal.
Zoals je misschien intussen weet breng ik een deel van mijn professionele tijd door in de digitale wereld. Als we nog niet met elkaar verbonden zijn op Instagram, laat ons elkaar ook daar ontmoeten. Je kan me ook vinden op Facebook en Youtube.
OVER MIJ
MOEDERGESPREKKEN.
PODCAST
In deze reeks ga ik samen met moeders zitten en laat je luisteren naar gesprekken die je niet zo gemakkelijk hoort buiten de muren van een therapiepraktijk. Het zijn intieme, persoonlijke gesprekken waarin we samen (anoniem) even de diepte in duiken.
Geen van deze vrouwen zijn mijn patiënten. Het betreft steeds een eenmalige gesprek dat vertrekt vanuit een vraag. Een vraag die geen eenduidig antwoord heeft. Wel een die richting geeft en naar het einde van het gesprek toe naast hopelijk heel wat lol ook een aantal nieuwe inzichten bracht, nieuwe sporen die men kan bewandelen.
We spreken over the good, the bad and the ugly wat betreft het moederzijn in de moderne 21ste eeuw. Het is een reis die we samen maken.