top of page

8 risicofactoren voor depressie of angst bij nieuwe moeders

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2023


Wie ooit zwanger herinnert het zich ongetwijfeld: je kende periodes met weinig energie, minder of meer eten en dat slapen was of is ook niet helemaal je dat. Wie oppervlakkig kijkt, zou zomaar kunnen denken dat je in een ware "depressie" bent beland. Dat hoeft uiteraard niet zo te zijn. En tegelijk kan het gebeuren dat deze symptomen die je tijdens de zwangerschap hebt nadien shiften naar effectief een depressieve staat of het hebben van angsten na de bevalling (postpartumdepressie of postpartumangst).

Tot 80% van de moeders kent tot 10 dagen na de bevalling een of meerdere dagen waarin zij zich emotioneel, huilerig, prikkelbaar en bezorgd voelt. Deze "babyblues" komen veel voor en hebben meestal geen andere behandeling nodig dan begrip, rust en steun.

Als jij je in de situatie bevindt dat die "babyblues" toch wel heel lang lijkt aan te slepen, laat ons zeggen meer dan twee weken, dan is er mogelijks iets anders aan de hand.

1op de 5 moeders heeft mentale moeilijkheden tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar na de geboorte
Een depressieve gemoedstoestand en angst(en) kunnen op elk moment optreden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van een baby.
Je ernstig depressief of angstig voelen kan echter niet de bedoeling zijn. Eén moeder op vijf heeft psychische problemen tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar na de geboorte. Dat betekent dat in Vlaanderen jaarlijks zo’n 6800 tot 13 000 moeders kampen met een postnatale depressie. Vaders die een depressie doormaken treft 10% van de mannen na de geboorte van een baby.
​
Partners kunnen dus evengoed depressief worden. Dat is niet zo verbazingwekkend als je weet dat elke gebeurtenis die een grote impact op je leven heeft mensen vraagt om het vinden van een nieuw evenwicht.

8 factoren spelen mee een rol in het ontwikkelen van een postpartum depressie of angsten
  1. je had in het verleden reeds eerder depressieve episodes of angsten had (of in je familiegeschiedenis komt dit voor)

  2. je had reeds eerder andere mentale moeilijkheden had

  3. je hebt een zwangerschaps- of bevallingscomplicatie gehad

  4. je slaapt slecht

  5. je hebt weinig steun hebt (familie, vrienden, buren)

  6. je hebt werk- of relatiestress

  7. je stopte met anti-depressiva, angstremmers of neuroleptica

  8. de borstvoeding loopt/liep niet goed/gemakkelijk

Herken je een of meerdere van deze factoren? Spreek er dan zeker over met je vroedvrouw, gynaecoloog, huisarts of een iemand anders die je vertrouwt. Zij kunnen dan een extra oogje in het zeil houden en sneller hulp inschakelen voor jou als dat nodig is. Een postpartum depressie en angst kan immers prima behandeld worden. Op die manier hoeft het vierde trimester voor jou niet te resulteren in een donkere, grijze wolk.





9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page