top of page

DeMorgen slaat de bal mis.

Gisteren las ik op Instagram het volgende bericht (verhaal) van De Morgen op Instagram:

“We verzamelden enkele tips van experts om kostbare tijd te winnen: "Met deze tips wint u het hele schooljaar lang kostbare tijd". Maar wat is jouw geheim om het schooljaar zonder stress door te komen? Deel je tips en trucjes met anderen via de sticker in onze story! 💡”

Ik heb een kleine zucht geslaakt. Ik vind een zeer spijtige zaak. Echt.

Niet omdat ik geen vertrouwen heb in de vindingrijkheid van mijn medemens, misschien heb jij ook een briljant idee. Wel omdat het erop lijkt dat een toch wel gerenommeerde krant zich laat meeslepen in het idee dat oplossingen voor dergelijke uitdagingen voornamelijk te vinden zijn in een reeks van handige tips en trucs. En het vele moeders kan opzadelen met een immens gevoel van falen.

“Alle andere moeders kunnen het, behalve ik.”
“Ik heb boeken gelezen, podcasts beluisteren, zelfhulpboeken gekocht. Ik doe al die tips. Maar niets werkt. Ik krijg het allemaal niet rond.”

Het zijn vele werkende moeders die dit in mijn zetel over hun lippen laten rollen.


Om heelhuids door de ochtendspits en avondrush te geraken, om kostbare tijd (en velen nemen dat letterlijk) heb je meer, ándere dingen nodig dan tips en trucs.

Het probleem van timemanagement is écht niet de primaire uitdaging die moeders vandaag moeten aangaan. Meer fundamenteler werk is doorgaans aangewezen. Andere essentiële stappen dienen vaak eerst te worden genomen, toch als je niet wil afhangen van tips en tricks om je meer in balans te voelen als moeder en werkende moeder.


In mijn dagelijkse praktijk sta ik stil bij deze stappen met vrouwen, en het is keer op keer duidelijk dat als je deze stappen overslaat en je het enkel houdt bij "tips and tricks" je jezelf op een loopband zet. En iedereen weet wat er gebeurt als je op een loopbaan staat: het moment dat je stopt met stappen ga je achteruit en in het slechtste geval helemaal onderuit.

Een stevig fundament, dat is waar ik keer op keer op inzet. Ik ga met hen voor ownership. In een maatschappij die buitengewone inspanningen vraagt van werkende moeders trek ik voluit de kaart van je mentaal evenwicht niet te laten afhangen van externe factoren. We moeten kunnen meebewegen met de wind, en vooral: kunnen terug overeind komen als er een storm over ons heen raast. En dat vraagt niet om tips & tricks maar om diep interpersoonlijk werk.


Nog meer moeders die zich gefaald voelen, overweldigd, onrustig, altijd in tijdsnood en met de idee dat ze te weinig écht aandacht kunnen hebben voor hun kinderen, ik denk dat we dat zowel op menselijk vlak als op maatschappij vlak echt wel kunnen missen. Het is zo al moeilijk genoeg.


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page