top of page
Image by Jamie Street

postpartum
psychose

HET MOEDERSCHAP IS NIET BEDOELD OM EEN TIJD VAN BURN-OUT, PERMANENT OVERPRIKKELD EN GEDESORIËNTEERD TE ZIJN

Je bent niet de enige die het zwaar heeft tijdens de zwangerschap of na de bevalling

Niet veel energie hebben, minder of meer eten en/of slapen kan normaal zijn tijdens de zwangerschap en deze worden soms verkeerdelijk geïnterpreteerd als  depressieve symptomen.

En tegelijk kan het hebben van deze symptomen tijdens de zwangerschap leiden tot een depressieve staat of angsten na de bevalling (postpartumdepressie of postpartumangst).

 

Tot 80% van de moeders kent tot 10 dagen na de bevalling een of meerdere dagen waarin zij zich emotioneel,  huilerig, prikkelbaar en bezorgd voelt. Deze "babyblues" komen veel voor en hebben meestal geen andere behandeling nodig dan begrip, rust en steun.

POSTPARTUM PSYCHOSE

Een postpartum psychose is zeldzaam, maar vraagt wel om dringende zorg.

 

Veelvoorkomende symptomen:

  • verwardheid

  • je paranoïde voelen

  • stemmen horen die anderen niet horen

  • dingen/ mensen zien die anderen niet zien

  • dingen ruiken / voelen die anderen niet ruiken / voelen of logisch verklaren zijn

  • gedachten hebben die je ertoe aanzetten jezelf of je baby schade toe te brengen

  • niet meer / veel te weinig eten/ drinken

  • slaapproblemen

  • problemen met anderen te begrijpen

  • problemen ervaren met je lichaam

 

Als je een van deze symptomen bij jezelf, een vriend of partner opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met iemand die je vertrouwt, een huisarts of ga naar de spoed in het ziekenhuis.

rebekka denemarken pink.png

Ik ben niet alwetend. Ik heb niet alle antwoorden. Soms ben ik mis, heb ik dagen waar het ook bij mij allemaal in het honderd loopt of ik even vijf minuten uithuil op het pleintje voor mijn deur.. Er zijn dagen dat ook ik twijfel aan mezelf, aan wat ik doe; net zoals de rest van de wereld.

Maar mijn belofte aan jou is dat ik jou het beste geef van wat ik tot hiertoe heb opgebouwd als professional en mens. Verwacht van mij niet de perfectie. Verwacht je wel aan rake vragen die je soms al eens uit je comfortzone lokken, humor, je af en toe een spiegel voorhouden en mijn absoluut toegewijd zijn om je te helpen met wat je als vrouw en moeder ook bezig houdt.

Als je nog steeds aan het lezen bent, dankjewel alvast. Ik hoop dat dit het begin kan zijn van onze samenwerkingsrelatie.
Ik ben erg benieuwd naar wie jij bent, naar jouw verhaal.

Zoals je misschien intussen weet breng ik een deel van mijn professionele tijd door in de digitale wereld. Als we nog niet met elkaar verbonden zijn op Instagram, laat ons elkaar ook daar ontmoeten. Je kan me ook vinden op Facebook en Youtube.

OVER MIJ

MOEDERGESPREKKEN.
PODCAST

In deze reeks ga ik samen met moeders zitten en laat je luisteren naar gesprekken die je niet zo gemakkelijk hoort buiten de muren van een therapiepraktijk. Het zijn intieme, persoonlijke gesprekken waarin we samen (anoniem) even de diepte in duiken.

Geen van deze vrouwen zijn mijn patiënten. Het betreft steeds een eenmalige gesprek dat vertrekt vanuit een vraag. Een vraag die geen eenduidig antwoord heeft. Wel een die richting geeft en naar het einde van het gesprek toe naast hopelijk heel wat lol ook een aantal nieuwe inzichten bracht, nieuwe sporen die men kan bewandelen.

We spreken over the good, the bad and the ugly wat betreft het moederzijn in de moderne 21ste eeuw. Het is een reis die we samen maken.

moedergesprekken 01.png
bottom of page