top of page

Werkverslaving bij vrouwen: carrièremoeder of workaholic?

  • Foto van schrijver: Rebekka Rogiest
    Rebekka Rogiest
  • 1 feb 2024
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 4 apr




Mia is een workaholic: verslaafd aan werken. “Ik werk gewoon graag.” .Ze krijgt een kick van werken, ook al is het slecht voor haar gezondheid. Ze voelt zich pas nuttig of van betekenis als ze iets presteert (en graag iets bijzonder). Ze heeft nog amper nagedacht wat ze tijdens haar pensioenjaren gaat doen. Op feestjes en karige gezinsmomenten blijft ze mails checken of bellen; soms stiekem.Er is altijd een reden om nog meer te werken. Ze heeft een immense passie voor haar werk. Mensen kijken naar haar op. Carrièrevrouw én moeder?

Applaus!

Maar Mia lijdt. Ze ziet af. Ze kan moeilijk tot niet zonder haar gerief (hier werk, al kon het misschien evengoed alcohol, shoppen, drugs, seks, gokken of eten zijn), en het heeft impact op alle domeinen van haar leven. Ze is een schoolvoorbeeld van werkverslaving bij vrouwen: het ziet eruit als succes, maar voelt als overleven. Mia is geen productieve professional met een grote werkethiek. Mia is een workaholic.

Wat is er aan de hand?

Heel vaak, zo ook bij Mia, is het vele werken onbewust een manier geworden om te ontsnappen aan een aantal innerlijke conflicten en onvervulde behoeften.

Gaat het au fond over een diepgeworteld gevoel van ontoereikendheid of minderwaardigheid? (waardoor je een onweerstaanbare en constante drang hebt naar prestaties om een gevoel van eigenwaarde te krijgen?)

  • Heb je angst voor leegte of een gebrek aan betekenis in het leven? Waardoor constant bezig blijven een manier is om die leegte te vermijden?

  • Zijn er onverwerkte trauma’s of onopgeloste conflicten uit het verleden die leiden tot een voortdurende behoefte aan afleiding of verdoving?

  • Gaat het over een diep verankerd verlangen naar erkenning of goedkeuring van anderen? Wat resulteert in een obsessie met werk als middel om deze erkenning te verkrijgen?

  • Heb je eigenlijk problemen met intimiteit of verbondenheid, waardoor jij je terugtrekt in werk als een manier om emotionele afstand te bewaren?

Herken jij je op een of andere manier in Mia? In de stille pijn van een vrouwelijke workaholic? Vragen die je jezelf kunt stellen bij werkverslaving bij vrouwen:

  • Is werk in de realiteit van de dag het belangrijkste in je leven?

  • Voel je je beter zodra je bezig bent?

  • Moet je méér doen om je evenwaardig te voelen?

  • Voel je je onrustig als je niet aan het werk bent?

  • Kan je moeilijk stoppen?

  • Ben je vaak de eerste én de laatste op je werk?

  • Werk je tijdens vakanties en weekends verder, ook al is het niet nodig?

  • Kun je niet delegeren? Of niet stoppen?

  • Heb je een interne drang die je voortduwt, zelfs als je lijf en omgeving protesteren?

Het gaat hier niet over ambitie of passie, maar over een patroon dat je leven overneemt. Een patroon dat past bij werkverslaving bij vrouwen, waarin het werk functioneert zoals een verslaving: het geeft je een korte rush, maar eist daarna alles terug.


De prijs van een leven als workaholic

Een workaholic zijn lijkt soms bewonderenswaardig. Tot je merkt dat de connectie met je partner verdampt. Tot je kinderen je niet meer om raad vragen. Tot je hoofd vol blijft, ook ’s nachts. Tot je lijf stop zegt, en je het negeert.

De grootste valkuil bij werkverslaving is dat het maatschappelijk gewaardeerd wordt. Je krijgt complimenten. Een schouderklopje. Een promotie.

Maar ondertussen raak je jezelf kwijt. Wat kun je doen?

Wie haar relatie niet op de klippen wil zien lopen, wie ook in de toekomst nog een band met haar kinderen wil, wie ver weg wil blijven van burn-outs, paniekaanvallen of hartproblemen, die staat slechts één ding te doen: tijd nemen om uit te zoeken wat werk voor jou betekent.

Want pas als je durft kijken naar wat er onder je werkdrang schuilt, kan er echt iets veranderen. Een gedragsverandering zonder inzicht blijft cosmetisch. Voor een workaholic is dat dodelijk vermoeiend én gedoemd om te mislukken.

Ben jij klaar om te stoppen met rennen?

Plan een gesprek in. Kom zitten. Je hebt één leven. Laat het niet overgenomen worden door je werk. Laat het niet eindigen in spijt.







Comments


bottom of page