Angst bij moeders: de 15 gezichten die je makkelijk over het hoofd ziet
- Rebekka Rogiest
- 5 mrt 2023
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 apr

De zwangerschap en het moederschap is voor veel vrouwen een spannende en vreugdevolle tijd, maar het kan ook een periode van grote angst en onzekerheid zijn. Angst bij moeders tijdens de zwangerschap en in de periode na de bevalling komt vaker voor dan je denkt. Het is niet ongewoon dat vrouwen tijdens deze kwetsbare fase last krijgen van paniek, piekergedachten of lichamelijke spanningsklachten – vaak zonder dat ze beseffen dat het om angst gaat.
En angst is een vreemd beestje omdat het een meester vermommer is. Hierdoor is het soms moeilijk te herkennen. Het kan zich voordoen als zorgen over de gezondheid van de baby, angst- en paniekaanvallen, obsessief-compulsieve gedachten een posttraumatische stressstoornis. Daar ga ik hier dieper op in.
Het ontmaskeren van angst als dusdanig, dat is waar we het hier over hebben.
Angst, wat is dat eigenlijk?
Wat angst voor de ene is, is dat net voor de ander. Zoals met alle psychische klachten kent elke vrouw en moeder een zeer unieke beleving van haar klachten.
Wat wel voor iedereen geldt is het volgende:
Angst is een menselijke emotie die iedereen af en toe ervaart. Angststoornissen zijn van een andere orde. Ze kunnen zo intens aanwezig zijn dat je dagelijks functioneren zeer moeilijk wordt.
15 mogelijke vermommingen van Angst
quasi permanent bezorgd zijn
beangstigende of verontrustende gedachten hebben
hartkloppingen
hyperventilatie
pijn op de borst
je gespannen, rusteloos of prikkelbaar voelen
mensen, plaatsen of activiteiten vermijden
moeite hebben je te concentreren
moeite met inslapen of doorslapen
kortademigheid zijn
duizeligheid of licht gevoel in je hoofd hebben
bezwete of klamme handen
verstijfd zijn van angst
nachtmerries
herbelevingen / flashbacks
Herken jij een of meerdere vermommingen van Angst?
Zijn deze klachten reeds langer dan twee weken aanwezig en hebben ze op een of andere manier toch invloed op je dagelijks functioneren?
Spreek erover met je huisarts, vroedvrouw of kom er gewoon eens met mij over spreken. Met dergelijke klachten blijven rondlopen is voor jou verre van een pretje. Én je kan hier iets aan doen!
Yorumlar